Met zijn 24 jaar is Stefan Baan jonger dan de gemiddelde bestuurder van een vereniging. Het voetballende bestuurslid van FIOS geniet van de gemoedelijke sfeer binnen de kleine club in Achthuizen, maar maakt zich ook een beetje zorgen over de toekomst van het voetbal op het eiland.

Tot 2015 speelden de seniorenteams van FIOS allemaal op zondag en om die reden maakte Stefan Baan zes jaar geleden vanuit de A-jeugd de overstap van DBGC naar de vereniging in Achthuizen. “Destijds werkte ik op zaterdag en FIOS was zowat de enige club op het eiland die op zondag speelde, dat was ideaal voor mij.” Kort daarna switchte de vereniging ook naar de eerste dag van het weekend als vaste speeldag, maar de werksituatie van Baan was ook veranderd. “Maar dat was geen reden voor mij om terug te gaan naar mijn oude club. Ik had het vanaf de eerste dag uitstekend naar mijn zin bij FIOS en tot op de dag vandaag ben ik blij dat ik betrokken ben bij de club. De sfeer is hier uitstekend en ik speel met veel plezier in het tweede, een hecht vriendenteam.”

VOETBAL OP BEIDE DAGEN
Baan zet zich sinds zijn overstap naar FIOS ook buiten de lijnen in voor de club. Hij zat in het jeugd bestuur, fluit af een toe een jeugdwedstrijdje en zit nu in het hoofdbestuur. Fier In Ons Streven kan altijd rekenen op een trouw groepje dat klaarstaat als er iets moet gebeuren bij de club. Op de velden aan de Kloosterstraat spelen twee heren seniorenteams, een dameselftal (allemaal op zaterdag) en de club telt nog altijd één zondagelftal. “Voor zo’n klein dorpje is het uniek dat we een vrouwenelftal hebben”, zegt Baan. “En nog steeds komen er spelers naar FIOS omdat we ook op zondag spelen”, zegt hij. “Verder is het heel goed dat onze jeugd samen met voetbalclub Den Bommel samenspeelt onder de naam SJO DBF. De twee clubs zijn veel te klein voor een eigen jeugdafdeling en het fusieplan op dit gebied heeft goed uitgepakt.”

KLEINE KERNEN Bij FIOS
vallen er soms hier en daar wat spelers weg, maar de club heeft aantrekkingskracht in de regio. Baan is daar het levende bewijs van. “Het is een mooie club en elk jaar zijn onze teams weer gevuld. We krijgen het altijd weer voor mekaar bij FIOS”, grinnikt hij. Op de korte termijn is er niks aan de hand, maar toch maakt Baan zich een beetje zorgen over de toekomst van FIOS én die van het gehele amateurvoetbal op Goeree-Overflakkee. “De meeste clubs komen uit kleine kernen en hebben moeite om de teams op de been te houden. Dit seizoen regende het afgelastingen omdat tegenstanders te weinig spelers bijeen konden brengen. De laatste jaren wordt deze ontwikkeling op het eiland erger. Ik hoop dat het goed blijft gaan met FIOS.”

Achthuizen heeft niet letterlijk maar acht huizen, maar het is wel de kleinste plaats van het eiland. Het dorp heeft geen supermarkt en geen bakker, maar wel een voetbalvereniging. De kantine is ook het buurthuis van de plaats. “FIOS is zeer belangrijk voor Achthuizen. Ik hoop dat iedereen beseft dat we er met z’n allen voor moeten zorgen dat deze prachtige club ook een mooie toekomst heeft.”

Bron: https://voetbaljournaal.com