7 vragen over de mondkapjesplicht: waar, wanneer en waarom nu?

Vanaf dinsdag 1 december is het dragen van een mondmasker in ‘publieke binnenruimten’ verplicht. Wat betekent dat precies? En waarom is de maatregel niet eerder ingevoerd? Zeven vragen over de mondkapjesplicht.

1. Waarom wordt het dragen van een mondmasker verplicht?
Over het nut van mondmaskers zijn de deskundigen nog altijd niet eensgezind in hun conclusie. Zowel Jaap van Dissel als premier Rutte hebben meermaals benadrukt geen voorstander te zijn van mondkapjes. Toch ging de politiek overstag. Sinds eind september geldt een ‘dringend draagadvies’ in publieke binnenruimtes zoals supermarkten, musea en stations.

2. Wie moet een mondkapje dragen?
In principe iedereen die ouder is dan 12. Voor mensen die vanwege ziekte of beperking geen mondkapje kunnen dragen, wordt een uitzondering gemaakt. Bij twijfel kunnen agenten of boa’s vragen naar een medische verklaring.

3. Waar moet je verplicht een mondmasker dragen?
In alle publieke binnenruimten. Denk daarbij aan supermarkten, musea, tankstations, bibliotheken, horecazaken, theaters en vliegvelden. Het kapje mag wel af als er sprake is van een vaste zitplaats, bijvoorbeeld in een restaurant of theater. Het mondmaster hoeft dan pas weer op als je opstaat om naar buiten of naar het toilet te gaan.

Bron Parool
Lees meer

error: