Bouw NOM-woningen Achthuizen van start

Foto:

Bouw NOM-woningen Achthuizen van start

ACHTHUIZEN- Vakkundig metselde Wim Buijs afgelopen dinsdag de eerste stenen op voor de nieuw te bouwen Nul-op-de-meter-woningen aan de H’Oranjeweg in Achthuizen. Het was alles behalve een koud kunstje voor het voormalige bestuurslid van woningbouwvereniging Den Bommel, want de omstandigheden waren met recht tropisch te noemen. De bouw moet echter door, want in het begin van 2020 wil de, dan nieuwe, woningbouwvereniging de huizen opleveren.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

Het was al heel lang geleden, dat er sociale woningbouw plaatsvond in Achthuizen. Dat gaf Gert-Jan van der Valk, de directeur van Fides Wonen dan ook meteen toe. “In 1994 om precies te zijn”, vertelde hij. “Sindsdien zijn er nog wel koopwoningen bijgekomen, maar in het huursegment eigenlijk niets. Wel zijn er plannen geweest om de oude bejaardenwoningen aan de Pastoor van Luenenstraat te slopen en daarvoor in de plaats nieuw te bouwen. Echter, dat zou ten koste gegaan zijn van de woningvoorraad in het goedkopere segment. Dat wilden we niet en dus werd er ingezet op nieuwbouw”.

Op en top duurzaam

“In samenspraak met de gemeente en de huurdersvereniging is er gekozen voor de bouw van vijf energieneutrale woningen op deze locatie”, ging Van der Valk verder. “Het zijn dezelfde woningen als eerder al werden gebouwd in Dirksland, Herkingen en Ooltgensplaat. Deze comfortabele woningen zijn heel goed geïsoleerd en wekken zelf energie op. Ook sluiten ze perfect aan op de vraag naar levensloopbestendige woningen. Dat hebben wij reeds gemerkt in de andere dorpen en over het algemeen is men erg positief. Natuurlijk zal het even wennen zijn. Koken op inductie, de zonnepanelen en de warmtepomp met aardwarmte, die kan worden ingezet als verwarming in de winter en verkoeling in de zomer. Op en top duurzaam dus. En al is ieder project toch net weer even anders, over het algemeen is men zeer tevreden. De woningen kunnen in de verdere toekomst, mocht de zo genoemde “grijze golf’ voorbij zijn, ook nog worden ingezet voor kleine gezinnen. Er is heel veel belangstelling voor, dus ik raad iedereen met klem aan om tijdig in te schrijven bij de woningbouwvereniging en niet pas als men wil verhuizen. Denk vooruit is mijn advies”.
Voor Van der Valk, was het zijn laatste project als directeur van Fides Wonen. Op 1 juli zal de nieuwe woningbouwvereniging een feit zijn en doet hij een stap terug. Hij bedankte daarom tot slot de bouwer Kroon en de Koning, architectenbureau Born en ook de gemeente Goeree-Overflakkee voor de goede en constructieve samenwerking tijdens alle projecten.

Positief effect

Wethouder Markwat deelde zijn mening over de goede samenwerking. “Ook voor de gemeente is duurzaamheid heel belangrijk en deze woningen passen perfect in onze visie”, sprak hij. “We hopen, dan ook dat dit wordt vervolgd bij de nieuwe woningbouwvereniging. Voor Achthuizen is het heel belangrijk dat er wordt gebouwd. Dat is goed voor de leefbaarheid. Het is een klein project in een kleine kern, maar Achthuizen heeft zeker onze aandacht. Rondom komen er bovendien koopwoningen en zijn er kavels te koop. Dit alles bij elkaar kan zorgen voor een positief effect op een klein dorp. Dat zien we bijvoorbeeld ook gebeuren in Stad aan het Haringvliet. Ik wens de toekomstige bewoners in ieder geval heel veel woongenot. Ivo Zweekhorst van Kroon en de Koning, die zorgdraagt voor zowel de bouw als het onderhoud, bracht eveneens zijn felicitaties over en kondigde aan om, zodra dat mogelijk is, een kijkdag te organiseren.