COVID-19 API uitschakelen

Apple’s COVID-19 API is vanaf iOS 13.5 standaard aanwezig en kan niet uitgeschakeld worden, maar dat hoeft ook niet. Zolang een applicatie er geen gebruik van maakt zal deze niet geactiveerd worden. Het uitwisselen van ID’s (het zogeheten ‘traceren’) kan voorlopig alleen maar door een app gebeuren en niet standaard door iOS. Wel kun je via onderstaande stappen meldingen over COVID-19 ontmoetingen uitschakelen:

  1. Open Instellingen
  2. Navigeer naar ‘Privacy’
  3. Tik op ‘Gezondheid’
  4. Open ‘Blootstelling aan COVID-19’
  5. Schakel ‘Blootstelling bijhouden’ uit

Via deze instellingen kun je ook de apps bekijken die toegang hebben tot de COVID-19 functie van iOS en kun je de blootstellingscontroles van de afgelopen 14 dagen opvragen. Ook kun je meteen in één keer alle logbestanden verwijderen.

Later standaardfunctie in iOS en Android

Op termijn wil Apple en Google de functie ook standaard in iOS en Android inbouwen. Nu is het zo dat alleen toestellen die de Corona-app hebben geïnstalleerd de digitale begroeting uitwisselen. Door het als standaardfunctie te integeren zal dit ervoor zorgen dat alle toestellen (na een software-update) de begroeting kunnen uitvoeren. Dan wordt de technologie nauwkeuriger en wordt er meteen een miljoenenpubliek bereikt. Uiteraard kun je als eigenaar zelf beslissen of je dit standaard wil inschakelen.

Bron: https://www.appletips.nl/traceerfunctie-corona-apps/#1

 

Apple en Google beloven ‘coronatracker’-api uit te zetten na de pandemie

Apple en Google hebben beloofd dat de api waarmee contactonderzoek gedaan kan worden op iOS en Android wordt uitgezet zodra de pandemie voorbij is. Een harde einddatum voor het niet langer beschikbaar maken van de api werd echter niet gegeven.

In een telefonisch gesprek op vrijdag lieten vertegenwoordigers van beide bedrijven weten dat het de bedoeling is de api, die werkt met bluetooth-verbindingen tussen smartphones, uit te schakelen zodra deze niet meer nodig is om de coronaviruspandemie te bestrijden. Dat meldt The Verge. De bedrijven stellen dat het uitzetten van de api regionaal zal worden gedaan, afhankelijk van de status van de bestrijding in elk land.

Er werd echter niet in detail uitgelegd wat de vereisten zijn om de api ontoegankelijk te maken, waardoor dit nog nader moet worden gedefinieerd. Met het statement wilden beide bedrijven echter voornamelijk zorgen wegnemen over de privacy, door te stellen dat de api op een gegeven moment wordt uitgezet.

De beide bedrijven kwamen vrijdag al met een statement naar aanleiding van privacybezwaren die door de api in iOS en Android worden veroorzaakt. De bedrijven veranderen het encryptiealgoritme en de manier waarop id’s worden gegenereerd om de gegevens van gebruikers beter te beschermen. Ook worden er manieren toegevoegd om de afstand tussen twee toestellen te meten, wat moet helpen bij het nauwer definiëren van een contactmoment.

Apple en Google kondigden eerder deze maand gezamenlijk aan dat zij een api uitbrengen voor hun mobiele besturingssystemen voor zogenaamde corona-apps. Dat deden zij naar aanleiding van een toegenomen interesse voor overheden voor het maken van applicaties om contactonderzoek te vervangen bij coronabesmettingen. In Nederland laat de overheid een applicatie ontwikkelen die het contactonderzoek van de GGD’s moet kunnen overnemen.