Dorpsraad pleit voor nieuw zwembad in Dirksland

DIRKSLAND – Als er een nieuw zwembad moet komen op Goeree-Overflakkee, dan ligt het voor de hand te kiezen voor Dirksland en dus niet voor Middelharnis. Dat vindt de dorpsraad van Dirksland, die ‘Klein Parijs’ het meest centraal gelegen dorp op het eiland noemt.

Door Kees van Rixoort

De dorpsraad, woensdagavond sinds lange tijd weer voor het eerst bij elkaar in petit comité, reageert op een rapport over heden en toekomst van de eilandelijke zwembaden. De conclusie van dat rapport is dat het huidige aanbod niet aansluit bij de behoefte. In de drie scenario’s voor de toekomst valt het doek voor De Staver en De Gooye. In één scenario blijft ’t Zuiderdiep bestaan, naast een nieuw bad. In de andere twee scenario’s verdwijnen alle drie de zwembaden en komt er een nieuwe voorziening op de Kop van het eiland of in het midden van de gemeente.

Het midden van de gemeente is in ieder geval niet Middelharnis, vindt de dorpsraad. “Dirksland ligt in het midden van het eiland, is goed bereikbaar en heeft ruimte”, aldus voorzitter Jan Leenders. Een blik op de kaart geeft hem gelijk als het gaat om de geografische ligging: vanuit Dirksland is het 22,3 kilometer naar de Voorstraat in Ooltgensplaat (in het uiterste oosten) en 23,3 kilometer naar de Vrijheidsweg in Ouddorp (in het uiterste westen). Overigens trekt het huidige zwembad in Dirksland, De Gooye, ook al relatief veel bezoekers uit andere kernen.

Dorpsraadslid Peter Keuker ziet het al voor zich: een 25-meterbad dat voldoet aan de eisen van de KNZB, met zes banen en een beweegbare vloer, zodat er ook waterpolo mogelijk is, én met als optie een extra instructiebad. “Dan voldoe je aan de vraag”, aldus Keuker. Een bijkomend voordeel van zo’n bad zou zijn dat de wedstrijdzwemmers van De Schotejil niet meer van het eiland af moeten om aan de zwemcompetitie mee te doen.

Het is aan de politiek om een keus te maken uit de scenario’s voor het toekomstige zwemwater. Dat gaat op korte termijn gebeuren.

Bron: Eilandennieuws.nl