Drukte in pretparken: ’Enige legale terras van Nederland’ Protocol wordt nageleefd

SEVENUM – Terwijl het land in een gedeeltelijke lockdown zit, blijven zogenaamde ’doorstroomlocaties’ open. En met de herfstvakantie in volle gang zijn pretparken natuurlijk populair. Duizenden mensen in groepjes van maximaal vier en de enige legale ’terrassen’ van het land. Keurig op anderhalve meter afstand, dat wel.

„Ik zit op het enige terras in Nederland dat legaal open is.” Een bezoeker neemt het ervan, vrijdagavond in het Limburgse pretpark Toverland. Een lekker bakje koffie in de aangename buitenlucht terwijl een stukje verderop achtbaan Troy – de hoogste, snelste en langste houten achtbaan van de Benelux – voorbij dendert met halflege treintjes.

Een echt terras is het echter officieel niet. Zoals alle horeca in Nederland moeten ook de restaurantjes in attractieparken gesloten zijn, en zijn de versnaperingen om af te halen. Maar bij een pretparkbezoek verlaat natuurlijk niemand het park om de koffie voor de poort op te drinken en ploft men neer op de stoeltjes en picknicktafels die – zoals altijd – door een park verspreid staan.

Picknickweide

Hetzelfde beeld in Avonturenpark Hellendoorn eerder deze week. Stoelen en tafels direct rondom horecapunten zijn weggehaald, maar eventjes wandelen naar een verderop gelegen ’picknickweide’ en de versnapering kan verorberd worden op iets dat verdacht veel lijkt op zo’n terras, maar dan een stukje verderop. Volgens de letter van de wet mag het, maar horeca-ondernemers die een paar kilometer verderop boetes krijgen als ze mensen patatjes laten opeten op een terras, zullen raar op hun neus kijken.

Precies een week geleden ging het in Walibi Holland grandioos mis. Wegens het slechte weer en de beperkte mogelijkheid om te schuilen overtraden de duizenden bezoekers van de Halloween Fright Nights massaal de anderhalvemeterregel. Het evenement, de financiële klapper van het jaar van Walibi Holland, werd meteen afgelast. Een aderlating voor het park en ook voor de bezoekers: duizenden halloweenfans die zich graag de stuipen op het lijf willen laten jagen.

Reserveren verplicht

Die kans krijgen ze een week later alsnog, bij de Halloween Nights in Toverland. Het Limburgse pretpark laat minder mensen binnen dan gemiddeld en reserveren is verplicht. Enkele duizenden mensen – een schatting, het pretpark communiceert geen bezoekersaantallen – wandelen door een prachtig uitgelicht park in het donker, terwijl scare actors – acteurs die een zo eng mogelijke rol spelen – proberen ze de stuipen op het lijf te jagen. Sfeervolle muziek en angstig gegil van pubermeisjes wisselen elkaar af.

Officieel is het geen evenement – waar voor heel Nederland een verbod voor is – maar vallen de Halloween Nights binnen de normale operatie van het pretpark. Wie door zijn oogleden kijkt zal echter toch een festivalesk sfeertje zien, met bijvoorbeeld een straat met street food, felle, flitsende sfeerlichten en wachtrijen voor de tot in de puntjes afgewerkte ’scare zones’ en spookhuizen.

Eenrichtingsverkeer

Overal desinfectiepompjes, afgebakende vakken op de grond in wachtrijen en – zoals het pretpark ze noemt – ’sfeerbeheerders’ die gebruikers aanmoedigen om afstand te houden. Afgezien van een flessenhals hier en daar wordt er keurig door iedereen keurig de coronaregels gevolgd. Er wordt afstand gehouden, personeel draagt mondkapjes en mensen worden in kleine groepjes – alleen huishoudens en anders op anderhalve meter afstand – door de spookhuizen en de attracties gestuurd.

Hellendoorn heeft het halve park eenrichtingsverkeer gemaakt en laat maximaal zo’n 2600 bezoekers toe en in de Efteling zijn hele wachtrijen aangepast met schermen om de bezoekers maar uit elkaar te kunnen houden. Ook hier is de capaciteit verlaagd. Het protocol ’Veilig Samen Uit’ van branchevereniging Club Van Elf wordt gevolgd, en in alle pretparken wordt er continu overlegd met de gemeentes en veiligheidsregio’s.

Lastig manoeuvreren

Maar toch. In spookhuizen in zowel Toverland als Hellendoorn is het soms lastig manoeuvreren door kleine ruimtes met scare actors nét iets te dichtbij, en grote groepen giechelende, angstige pubers klampen elkaar toch beet als ze de stuipen op het lijf worden gejaagd door een zombiesoldaat. Dat doen ze niet expres of met kwade bedoelingen, maar dat gebeurt op een halloweenavond. De souvenirwinkels sluiten om acht uur – zoals alle retail dan de deuren moet sluiten – en restaurantjes blijven dus dicht.

error: