En dan bereikt ook nog het westnijlvirus Nederland, verspreid door de huis-tuin-en-keukenmug

Zeker zeven mensen raakten dit jaar in Nederland besmet het westnijlvirus, waarschijnlijk na een beet van de doodgewone ‘huis-tuin-en-keukenmug’. Ook voor exotische muggen die ziektes kunnen verspreiden wordt Nederland door de klimaatopwarming aantrekkelijker als woonplek.

Tonie Mudde20 november 2020, 13:00
De meeste besmette mensen merken er niks van, maar een op de vijf krijgt griepachtige klachten als koorts, spierpijn en hoofdpijn. En dan zijn er nog de zeldzame gevallen, vooral ouderen, die er echt goed ziek van worden of er zelfs aan kunnen overlijden.

Corona? Nee, het gaat hier over het westnijlvirus, dat zich de laatste tientallen jaren verspreidde over grote delen van de wereld. Vorige maand ontdekten wetenschappers voor het eerst iemand die in Nederland besmet raakte, inmiddels staat de teller op zeven. Het virus komt vooral voor bij vogels en kan overspringen op mensen via muggen. De dader is geen verdwaalde exotische mug, maar gewoon onze huis-tuin-en-keukenmug (Culex pipiens) die de meeste Nederlanders niet associëren met potentieel dodelijke ziekten, maar vooral met jeukende bultjes en nachtelijk gezoem.

Koopmans: ‘Klimaatopwarming gaat in dit deel van Europa verhoudingsgewijs hard. We bevinden ons op een kantelpunt, waarbij het risico op muggenziektes toeneemt.’

Omdat muggenziekten nog zeldzaam zijn in Nederland, is dit volgens Koopmans het ideale moment om te investeren in onderzoek. De ambitie van het project is om voor de Nederlandse situatie te begrijpen welke omstandigheden kunnen leiden tot uitbraken en ook hoe die te voorkomen zijn. Bij de opmars van muggenziekten grijpen allerlei onderzoeksgebieden op elkaar in. Zo bepaalt watermanagement mede hoe goed het toeven is voor muggen. Koopmans: ‘Nederland zet in op wetlands, gebieden die onder mogen lopen bij hoogwater. Een logische keuze vanuit het perspectief van waterbeheer, maar je creëert zo ook een plek die aantrekkelijk is voor vogels en muggen. We willen begrijpen hoe dat allemaal in elkaar grijpt, zodat je misschien zelfs wel voorspellingen kunt gaan doen. Als je een wetland zo en zo inricht, met zoveel muggenetende vogels, dan houd je het muggenprobleem klein.’

Bron
Lees meer Volkskrant

error: