Energierekening volgend jaar €70 omhoog

MAANDAG 2 OKTOBER 2017

De energierekening van een gemiddeld huishouden gaat volgend jaar met €70 omhoog. Dat komt doordat de zogenoemde Opslag Duurzame Energie (ODE) harder stijgt dan verwacht en het kabinet de energiebelasting verhoogt. Dat heeft vergelijkingssite Pricewise berekend.

€70,- euro

‘De verwachte stijging in de zorgpremies is al weken een gevoelig discussiepunt in alle media. Maar dat we volgend jaar €70 extra moeten neertellen op onze energierekening, wordt bijna niet belicht’, zegt Hans de Kok, directeur van Pricewise.

Extra verhoging energiebelasting

Daarnaast staat er een extra verhoging van de energiebelasting op de rol. Die leidt tot nog eens €20 extra kosten per jaar. De toename is nodig om de doelstellingen van het Energieakkoord te behalen. Het gaat volgens EZ om €200 mln extra die nodig is voor energiebesparing bij woningcorporaties. De verhoging is tijdelijk. Op 1 januari 2020 vervalt deze weer, zo laat EZ weten.

Belasting

Bij elkaar opgeteld betaalt een gemiddeld huishouden in 2018 volgens Pricewise €1014,91 aan belastingen over het energieverbruik, exclusief de verbruiks- en netwerkkosten voor de elektriciteit en het gas zelf. Bron: Pricewise