Experts denken aan avondklok: ’Ernst dringt niet door’ Lockdown kan feestdagen treffen.

Volgens Niesters zijn de besmettingscijfers van de afgelopen dagen zeer zorgwekkend. „Je ziet dat het coronavirus zich in het hele land heeft genesteld. We kunnen pas over twee weken zien hoe effectief de nieuwe maatregelen zijn, maar als je geen beperkende maatregelen oplegt grijpt het virus heel snel om zich heen. Dan stromen de ziekenhuizen vol.”

Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn er 8141 nieuwe coronabesmettingen gemeld, meldt het RIVM zaterdag. Dat is een nieuw dagrecord. In totaal behandelen de Nederlandse ziekenhuizen nu 1568 patiënten met Covid-19, 15 meer dan vrijdag. Van die patiënten liggen er 352 op de intensive care, een stijging van 7 ten opzichte van de dag ervoor, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

RIVM-baas Jaap van Dissel zei zaterdag tegen de NOS dat een gedeeltelijke lockdown mogelijk tot december zal duren. Daarnaast zei hij dat hij een langere periode verwacht „waarin de aantallen verhoogd zijn.” Van Dissel houdt er daarom rekening mee dat de nieuwe coronamaatregelen niet al na vier weken versoepeld kunnen worden.

Eind december

Niesters sluit zich aan bij de woorden van de RIVM-baas en denkt zelfs dat een lockdown langer nodig is. „Dat kan ook gewoon tot eind december duren. Sterker nog, ik denk dat er zwaardere maatregelen nodig zijn om het virus echt onder controle te krijgen”, zegt hij stellig. De viroloog denkt dan aan een avondklok of reisbeperkingen. „Je zag aan de feestende jongeren in Den Haag dat niet iedereen ervan doordrongen is dat er echt iets ergs aan de hand is.”

“Je zag aan de feestende jongeren in Den Haag dat niet iedereen ervan doordrongen is dat er echt iets ergs aan de hand is”

Ook arts-microbioloog Marc Bonten van het UMC Utrecht, en tevens OMT-lid, denkt dat we in december nog wel in een gedeeltelijke lockdown zitten. „Zolang de besmettingen stijgen, is dat zeker reëel”, vertelt hij. „We moeten afwachten hoe effectief de maatregelen zijn die nu zijn genomen. Ik vind het dus moeilijk om te zeggen wanneer we weer kunnen versoepelen. Dat kan lang duren.”

Griepseizoen

Naast het stijgend aantal coronabesmettingen zijn er ook zorgen over het komende griepseizoen. Volgens hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss, verbonden aan CWZ-ziekenhuis in Nijmegen, zorgt een mogelijke griepgolf voor nog meer extra ziekenhuisopnames. En dat kan problematisch zijn, aangezien de reguliere zorg juist wordt afgeschaald vanwege coronagevallen.

Toch moet volgens Bonten maar blijken of er daadwerkelijk een griepgolf komt. „De huidige maatregelen zijn ook effectief in de verspreiding van de influenza. Op het zuidelijk halfrond is de afgelopen winter namelijk ook veel minder griep geweest.”

Mentale gevolgen

En dat de lockdown mogelijk langer duurt dan twee weken, zal voor veel mensen een flinke aderlating zijn. Dat heeft ook mentale gevolgen, zegt stress-expert Ellen Botman. „Voor mensen die al stress hebben, bijvoorbeeld door geldnood of een drukke baan, kan dit de druppel zijn die de emmer doet overlopen”, zegt ze bezorgd. „Ook dat de feestdagen mogelijk niet kunnen worden gevierd als normaal, zal bij de meeste mensen hard aankomen.”

“Voor mensen die al stress hebben, bijvoorbeeld door geldnood of een drukke baan, kan dit de druppel zijn”

Want mensen zijn groepsdieren, legt Botman uit. „We hebben sociaal contact en aanraking nodig om te overleven. Het immuunsysteem holt achteruit als we dit niet hebben. Dat maakt ons ook veel kwetsbaarder voor corona.”

Maar hoe kom je een langere lockdown dan toch goed door? Botman adviseert gezinnen om een zogenaamd dagelijks ’knuffelhalfuur’ in te plannen. „Lekker met elkaar knuffelen. Dat is goed voor je gezondheid en helpt je ook om deze moeilijke tijd door te komen.”

Alleenstaanden adviseert ze om hetzelfde te doen in een kleine sociale bubbel van twee à drie mensen. „Juist bij die groep is de kans op eenzaamheid groot. Maar zodra je klachten hebt, moet je natuurlijk vooral afstand houden.”

Bron:
Lees verder https://www.telegraaf.nl/nieuws/679493387/experts-denken-aan-avondklok-ernst-dringt-niet-door?utm_campaign=seeding-telegraaf&utm_medium=social&utm_source=facebook&fbclid=IwAR10EH20ZdY_wMcm6osU7zypLKExgTMDppd0TeWYgcRhqQf0KfaUjXeLw-0

error: