Grapperhaus: ’Met twee kratten bier ben je echt de klos’ Boete bij overtreding coronaregels

DEN HAAG – Het overtreden van coronaregels wordt vanaf maandagavond in het hele land strenger bestraft. Volgens minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) volgt er bij zware overtredingen zelfs direct een boete.

„Als iemand zichtbaar met twee kratten bier over straat gaat om negen uur ’s avonds, dan is diegene toch echt wel de klos.”

De CDA-bewindsman heeft deze week met het Openbaar Ministerie (OM) en de politie gesproken over een ’uniform handhavingskader’ voor het hele land, terwijl er eerder veel meer per regio werd bepaald hoe moest worden gehandhaafd. Maandagavond legt de minister de strengere regels voor het hele land neer bij de voorzitters van de veiligheidsregio’s. „Wat mij betreft kunnen we dan nog hier en daar regionaal afwijken, maar het is goed dat we dan allemaal dezelfde bodemplaat hebben.”

De essentie is dat mensen het veel harder gaan voelen als ze zich niet aan de afgelopen week opgelegde coronamaatregelen houden. Dinsdag bepaalde het kabinet dat onder meer horeca volledig dicht gaat, dat groepsgroottes worden beperkt en dat verkoop van alcohol na 20 uur wordt verboden. Na dat tijdstip met alcohol op straat lopen, wordt ook verboden. „En er worden ook echt boetes uitgedeeld, dat moet ook echt duidelijk zijn”, vertelt de minister.

’Eerst aangesproken’
Niet iedere overtreding leidt volgens hem direct tot een bon. „Het is nog steeds zo dat je wordt aangesproken bij overtreding van sommige coronaregels. Als je de anderhalve meter niet houdt is het adagium: aanspreken, en mensen die zich er bewust niet aan houden die gaan op de bon.” Ook bij groepsvorming zal niet direct een prent worden uitgedeeld.

Dat geldt wel voor zwaardere vergrijpen. Bijvoorbeeld voor overtreden van de alcoholrichtlijn. „En als je bij een kroeg komt die open is, dat is zo flagrant in strijd met een hele duidelijk regel. Ja mensen, dan ben je gewoon helemaal klaar. Bij dat soort voorbeelden wordt het een lik-op-stukbeleid.” Er zijn prioriteiten gesteld, om voor handhavers duidelijk te maken waar het strengst tegen moet worden opgetreden. „Daar hebben we afspraken over gemaakt. Prioriteiten gaan liggen bij het alcoholverbod, bij de gesloten sectoren, bij naleving van de groepsregels.”

Bron
Lees verder

error: