Heel eiland haalt opgelucht adem: tóch nog snel internet

DS-2019-5234Zwolle Graafwerkzaamheden bij de aanleg van glasvezelkabel in de Wipstrik zoals hier in de RuyterstraatFotoPersBuro Frans Paalman Zwolle ©2019

DS-2019-5234Zwolle Graafwerkzaamheden bij de aanleg van glasvezelkabel in de Wipstrik zoals hier in de RuyterstraatFotoPersBuro Frans Paalman Zwolle ©2019 © Frans Paalman

Heel eiland haalt opgelucht adem: tóch nog snel internet

De vlag kan uit bij ondernemers op Goeree-Overflakkee. Ondanks te weinig aanmeldingen, komt er tóch een snelle internetverbinding in de buitengebieden.

De gemeente probeert inwoners en ondernemers al maandenlang enthousiast te krijgen voor een glasvezelverbinding in de buitengebieden. Maar het lukte maar niet om de benodigde 45 procent – een voorwaarde van het bedrijf dat de verbinding aanlegt – te halen. Ondanks een grote campagne van de gemeente en meerdere oproepen in de media, meldde maar een op de drie inwoners en ondernemers in dit gebied zich aan. Vooral de aanmeldingen van inwoners van de kernen Achthuizen, Den Bommel en Stad aan’t Haringvliet bleven ver achter bij de verwachtingen.

Het leek er dan ook op dat het eiland kon fluiten naar snel internet. De gemeente baalde, omdat de snellere internetverbinding nodig is om economisch mee te kunnen blijven doen.

Goeree-Overflakkee is dan ook dolgelukkig dat het bedrijf Glasvezel Buitenaf alsnog bereid is, ondanks het feit dat maar 37 procent van de aansluitingen in het gebied zich hebben aangemeld voor de glasvezelverbinding, de kabels aan te leggen. De aanleg gaat door omdat twee ondernemers op het eiland garant staan voor het ontbrekende aantal aanmeldingen.

Opgelucht

Verantwoordelijk wethouder Tea Both, die zich de afgelopen maanden sterk maakte voor snel internet, is blij en opgelucht dat het uiteindelijk is gelukt . ,,Dat is natuurlijk geweldig. Maar er zullen komend jaar echt nog behoorlijk wat aanmeldingen bij moeten komen’’, benadrukt ze. Het komend jaar zal er volgens haar hard moeten worden gewerkt om alsnog het benodigde percentage te halen.

Piet Grootenboer van Glasvezel Buitenaf is ‘opgelucht, dankbaar en trots’. ,,Wij dachten: het kan toch niet zo zijn dat Goeree-Overflakkee het eerste gebied is dat we niet kunnen voorzien van glasvezel. Dat is een van de redenen dat we zijn blijven vechten’’, vertelde hij gisteren in Middelharnis tijdens de bekendmaking van het besluit.

Het bedrijf kan nu beginnen met de voorbereidingen voor de aanleg. De werkzaamheden beginnen in het eerste kwartaal van 2020. ,,We verwachten eind volgend jaar klaar te zijn met het graafwerk.’’