Het kabinet is niet meer geloofwaardig en dat is hun eigen schuld

26 juni 2020: “We zullen dat geld met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid terugkrijgen”, zei Hoekstra over het eerste steunpakket aan Air France-KLM van in totaal 3,4 miljard.

23 september 2020: “Er is meer geld nodig.”

Tsja. Er zijn leden van de regering die zich serieus afvragen waarom ze niet geloofd worden zoals vroeger, zonder een link te leggen met de nonchalante manier waarop de regering tegenwoordig met de waarheid omspringt.

Iedereen die ook maar enigszins bekend is met de historie van industriële noodsteun, of met de flinterdunne marges in de luchtvaart, kon op zijn klompen aanvoelen dat het steunpakket aan AirFrance-KLM niet met een ‘aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid’ terug zou komen.

De zon komt met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid morgen op, de kans dat dit steunpakket terugbetaald kon worden was hoogstens ‘klein’ of zelfs ‘onwaarschijnlijk’.

De regering ondermijnt haar eigen geloofwaardigheid op structurele basis. Afgelopen Prinsjesdag zagen we bijvoorbeeld opnieuw dat lekken tot het standaardrepertoire van de regering is gaan behoren, de NOS maakte er zelfs een overzichtsartikel van.

Vroeger lekte er wel eens iets uit, maar tegenwoordig wordt populair beleid steevast gelekt voor de positieve impact en wordt impopulair beleid gelekt om te zien hoe slecht het valt. Valt het té slecht, dan hoor je er niks meer over. Ook in de coronacrisis is het onderdeel van de werkwijze geworden dat de maatregelen de dag vóór ‘de persconferentie’ al gelekt worden om het water te testen.

Het is de oudste truc uit het boek. Marcus Antonius zette in 44 voor Christus al publiekelijk een kroon op Julius Caesars hoofd om de reactie van het publiek te peilen op een mogelijk koningschap. Een ontoelaatbare ambitie in wat officieel nog de Romeinse Republiek was; het publiek reageerde met een ijzige stilte. Ook toen had iedereen het door, Caesar werd een maand later preventief vermoord in de Senaat.

Bron
Lees verder https://www.rtlnieuws.nl/economie/opinie/column/5190771/kabinet-spinnen-communicatie-corona-irak-klm-hoekstra-waarheid?fbclid=IwAR3WOSuaov348FodGWQpryhqzSGU-AJI1u97HRVroCA7jIuWZN1JPLK5Q40

error: