Productiefout in 5000 paspoorten en identiteitskaarten

image

Productiefout in 5000 paspoorten en identiteitskaarten

donderdag 12 juli 2018, 12:11 door Redactie, 19 reacties

Bij de productie van zo’n 5000 paspoorten en identiteitskaarten heeft zich een technisch probleem voorgedaan waardoor één van de elektronische echtheidskenmerken niet werkt, zo heeft staatssecretaris Knops aan de Tweede Kamer laten weten. De fout heeft geen gevolgen voor mensen die op reis gaan.

De producent van de paspoorten en identiteitskaarten ontdekte eind juni een technisch probleem in het productieproces van de chip die op de identiteitsbewijzen wordt gebruikt. Dit zorgt ervoor dat bij sommige documenten één van de controlemechanismen niet werkt. Het gaat specifiek om een elektronisch controlemechanisme dat extra zekerheid verschaft over de authenticiteit van een document.

Het probleem heeft zich voorgedaan bij sommige paspoorten of identiteitskaarten die geproduceerd zijn in de periode april tot en met juni van dit jaar. Op basis van een steekproef lijkt deze fout voor te komen bij bijna 1 procent van de in die weken geproduceerde documenten, wat neerkomt op ongeveer 5000 reisdocumenten.

Knops stelt dat de reisdocumenten nog steeds geldig zijn. “Internationaal is afgesproken dat het ontbreken of het niet werken van één van de echtheidskenmerken (zoals in dit geval aan de orde is) de reis niet mag belemmeren, wanneer andere echtheidskenmerken wel werken of aanwezig zijn”, aldus de staatssecretaris. Ook zijn er nog geen signalen dat het technisch probleem aan de grens voor problemen heeft gezorgd (pdf).

Alle burgers die mogelijk met dit technische probleem te maken hebben zullen een brief ontvangen. Daarnaast kunnen burgers hun identiteitsbewijs zelf controleren met een Android-telefoon die geschikt is voor het uitlezen van de chip met een NFC-reader. Hiervoor is de BZK-ID-app beschikbaar in de Google Play Store. Telefoons zonder NFC-reader en iPhone zijn hiervoor ongeschikt.

Vanaf volgende week is het ook mogelijk om het identiteitsdocument te laten controleren bij gemeenten en in het buitenland bij de Nederlandse vertegenwoordigingen. Documenten waar het probleem aanwezig is worden kosteloos vervangen. Knops waarschuwt dat documenten met dit probleem niet kunnen worden gebruikt om het veiligheidsniveau van een DigiD-account te verhogen naar substantieel. Er treedt dan een foutmelding op. Naar aanleiding van het probleem is de producent van de paspoorten en identiteitskaarten op een andere chip overgestapt.

Bron: https://www.security.nl/posting/569604/Productiefout+in+5000+paspoorten+en+identiteitskaarten