Krijn en Leny Buth sluiten voorgoed de deuren van de slagerij

OOLTGENSPLAAT- Het zal vreemd zijn voor de inwoners van Ooltgensplaat. Na 115 jaar zal er geen slagerij Buth meer te vinden zijn in het dorp. Aanstaande vrijdag om vijf uur doen Krijn Buth, zijn vrouw Leny en vaste kracht Patricia van Etten voor de laatste keer de deur dicht van de slagerij aan de Pieter Biggestraat. “Het is mooi geweest”, vinden ze, “nu wordt het tijd voor wat anders. We zullen de contacten met de klanten en leveranciers enorm gaan missen en we willen graag iedereen bedanken voor het vertrouwen in de afgelopen decennia.”

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

Krijn Buth zit al 51 jaar in het vak en sinds hun huwelijk, 45 jaar geleden, is ook Leny altijd nauw betrokken geweest bij de slagerij. “We zijn nu 66 en 64 jaar, dus het is goed zo”, vertelt Krijn. “Als ik terugkijk is de tijd voorbij gevlogen. Als de dag van gisteren zie ik mezelf nog helpen bij mijn vader, toen nog op de Molendijk, met de slacht van de varkens, die we zelf gingen ophalen bij de boer. Daarna het uitbenen, portioneren en het worst draaien. Ik had eigenlijk een bakkersopleiding gedaan en wilde kok worden, maar uiteindelijk ben ik toch mijn vader opgevolgd. In 1968 zijn we naar deze locatie verhuisd en zo’n tien jaar later nam ik, samen met mijn vrouw Leny en broer Wim, de zaak van mijn vader over. Sindsdien is er veel veranderd. Het zelf slachten doen we al sinds 2001 niet meer. Teveel regeltjes. Het uitbenen, portioneren en de vleesbereidingen doen we nog wel. Je bent tegenwoordig meer traiteur dan slager. De vraag is immers enorm veranderd. Mensen willen snel klaar zijn, maar wel een lekker stukje vlees op tafel zetten. Ook kwam er steeds meer vraag naar kant en klare producten en maaltijden en ook naar koude/ warme- en barbecue buffetten. Daar hebben we op ingespeeld en met succes. Je moet je toch blijven onderscheiden van de supermarkten.”

Unieke receptuur

Op de vraag of Krijn en Leny al zoetjesaan aan het afbouwen zijn, moet Krijn hard lachen. “Afbouwen? We hebben het hartstikke druk. In deze tijd van het jaar zijn er heel veel barbecues, dus hebben we veel bestellingen lopen, maar ook zijn er veel vaste klanten, die nog vlees van ons willen inslaan. Voor het bereide vlees hanteerde ik immers mijn eigen receptuur, waardoor onze producten een unieke smaak hadden. Er hebben zelfs mensen gevraagd welke kruiden ik altijd gebruikte, maar de recepten zitten in mijn bolletje en die blijven daar. Ik vind het daarom oprecht jammer voor onze klanten dat er geen opvolger is voor de zaak. Sommigen kwamen hier al bij mijn vader om vlees. Helaas zal men voortaan naar elders moeten. Ook vinden we het spijtig afscheid te moeten nemen van Patricia. Zij was maar liefst 31 jaar bij ons in dienst. Ze hielp met alles mee op slagersgebied. Niets was haar teveel. Echt een gouden kracht. We zijn blij, dat ze een nieuwe werkplek heeft gevonden. Patricia zelf hoopt ook dat ze daar weer dezelfde variatie in het werk zal kunnen vinden, zoals ze hier had. Want gevarieerd was het zeker. We kijken terug op een mooie tijd.”

Heftige jaren

Na vrijdag kunnen Krijn en Leny het dan echt rustiger aan gaan doen. “Natuurlijk merk je dat je ouder wordt”, beaamt Krijn. “Soms zitten we ‘s avonds weleens uitgeteld op de bank. Het waren heftige jaren. Naast de winkel zat ik ook nog 27 jaar in de organisatie van de Oeltgendag en in de besturen van de ondernemersvereniging, biljartclub en de voetbalvereniging. Nu denk ik weleens; hoe deed ik dat allemaal? Maar het ging gewoon he. Straks wordt het allemaal wat rustiger, maar we zullen ons zeker niet vervelen. We zijn beiden nog gezond, dus we gaan genieten. We gaan reisjes maken, wandelen, fietsen en we kunnen wat vaker naar de kleinkinderen, die in Meppel wonen. Ikzelf blijf ook actief in de besturen, want ik wil wel onder de mensen blijven. Dat ben je zo gewend. En de winkelruimte? Daar komt sowieso een biljart te staan en misschien ga ik af en toe wel workshops geven in mijn vakgebied. Wie weet. Tot slot willen we iedereen heel erg bedanken voor de jarenlange trouwe klandizie en het vertrouwen, dat men altijd in ons heeft gehad.”

Bron: https://www.eilandennieuws.nl