Maag Lever Darm Stichting wil alcoholgebruik indammen

© ANP

Maag Lever Darm Stichting wil alcoholgebruik indammen

De Maag Lever Darm Stichting werkt graag mee aan ‘een maatschappelijke omwenteling op het gebied van alcohol’. ,,Als wij van betekenis kunnen zijn, dan dragen we daar graag aan bij.” De stichting staat open voor een gesprek met alcoholinstituut STAP en kankerfonds KWF.

Wim van Dalen (STAP)

Wim van Dalen (STAP) © Saskia Berdenis van Berlekom

Eerder deze week stelde Wim van Dalen, directeur van preventie-instituut STAP, in een interview met deze site dat alcohol ‘het nieuwe roken’ wordt. ,,Wat je twintig jaar geleden bij tabak zag, zie je nu bij drank. De maatschappelijke onrust groeit.” In 2015 bepaalde de Gezondheidsraad dat nul glazen alcohol voor iemand die gezond wil leven de norm zou moeten zijn. Elk glas is in potentie schadelijk, was de boodschap.

Van Dalen zou graag een sterke alliantie tegen alcohol bouwen, zoals die bij roken al bestaat. Tegelijk constateerde hij dat de tijd daarvoor nog niet rijp lijkt, omdat bijvoorbeeld de fondsen er nog niet klaar voor zouden zijn. Ze zouden bang zijn voor de reacties van leden en donateurs. ,,Mensen geloven heilig dat drinken helpt om het gezellig te hebben. Als je daar aan komt, worden ze boos.”

De Maag Lever Darm Stichting  (MLDS) zegt in een reactie echter open te staan voor verandering. ,,Sinds enkele jaren zien we dat gezondheidsfondsen een meer maatschappelijke positie innemen. De MLDS doet dat ook,” stelt een woordvoerder. Volgens de stichting is de kans op ‘échte verandering’ echter het grootst als zo’n beweging vanuit de maatschappij zelf komt.

,,De cultuuromslag ten aanzien van roken laat dat zien. Op dat niveau zou een verandering in de houding ten opzichte van alcohol ook teweeg gebracht kunnen worden. Dit lijkt al gaande. Denk aan de groeiende populariteit van 0.0% bier nu en de succesvolle Dry January campagne.”

KWF

Bier in de voetbalkantine: heel normaal

Bier in de voetbalkantine: heel normaal © Flip Franssen

KWF toont zich in een reactie een stuk terughoudender. De stichting is zeer actief in de strijd tegen roken, maar zegt niet te overwegen ook fondsen vrij te maken voor het bestrijden van alcoholgebruik. Toch heeft drie procent van de kankergevallen alcohol als oorzaak, en heeft alcoholgebruik ook een negatieve invloed op de genezingskansen van patiënten die leiden aan andere vormen van kanker.

,,We focussen op de twee grootste risicofactoren van kanker”, zegt een woordvoerder. ,,Roken, dat longkanker veroorzaakt, en zonnen, dat kan leiden tot huidkanker. We kunnen ons geld maar één keer uitgeven.”

Voor sponsoring van de alcohollobby moeten andere partijen opstaan, suggereert het KWF. De suggestie van Van Dalen, dat fondsen bang zijn om donateurs tegen zich in het harnas te jagen, is ‘voor zijn rekening’, zegt de woordvoerder.  Wel stelt hij dat de bewustwording over de gezondheidsrisico’s van roken een stuk groter is dan bij alcohol. ,,In de maatschappij is het besef nog niet heel stevig. Als je op een verjaardag zomaar een sigaret opsteekt, krijg je discussie. Als je een biertje neemt niet.”

Huisartsen

Ook huisartsen maken onderscheid tussen drank en alcohol, meldt beroepsvereniging NHG. Die heeft namens de artsen wel zijn handtekening gezet onder het manifest voor een Rookvrije generatie, maar stelt dat ‘een lobby tegen alcohol niet onze prioriteit’ heeft. ,,Wij focussen op het niet roken/stoppen met roken omdat roken de belangrijkste oorzaak van gezondheidsproblemen en vroegtijdige sterfte in Nederland is”, meldt een woordvoerder schriftelijk.

Wel zijn de adviezen van de Gezondheidsraad op het gebied van alcohol (nul is de grens, en anders maximaal één) in de richtlijnen van de NHG verwerkt.

Een andere partij die zich wel heeft aangesloten bij de lobby tegen roken, maar op het gebied van alcohol een stuk terughoudender is, is sportkoepel NOC*NSF. Die spant zich bijvoorbeeld in voor de ‘Gezonde Sportkantine’.  In die kantine is roken uit den boze, maar staat wel gewoon een tap. Is dat niet hypocriet?

,,We volgen de maatschappelijke inzichten”, zegt een woordvoerder van NOC*NSF in een reactie. Een campagne tegen alcoholgebruik heeft volgens hem ‘geen prioriteit’. ,,Wel houden we de leeftijdsgrenzen goed in het oog en letten we op verantwoord gebruik.”

Bron: https://www.ad.nl