Mobiel nummer +0641216011 niet opnemen

HOAX

Mobiel nummer +0641216011 niet opnemen

Er gaat al veel langer een hoax rond over een Nederlands mobiel nummer. Opnemen zou veel geld kosten. Deze persoon voorziet de nepwaarschuwing van een nutteloos advies.

Achtergrond

Ook al staat er een logo van de politie bij, dat maakt een verhaal nog niet waar. Ook de mededeling dat het bericht door de politie wordt gedeeld is nep. De opsteller zet er nog bij “Dit is echt!”, maar kenners weten dat dat een veelvoorkomend kenmerk van een hoax is. Alleen een nepbericht hoef je te voorzien van toeters en bellen om het overtuigender te laten lijken. Met of zonder logo, veel van de waarschuwingen over gevaarlijke telefoonnummers zijn vals of achterhaald.

Het nummer +0641216011 (06 41216011, 06-41216011) zou van criminelen zijn die je veel geld kunnen ontfutselen. Maar wat er ook gebeurt: opnemen van een telefoontje in Nederland kost je geen geld. Nooit. Dit is wettelijk geregeld. Terugbellen kost alleen het normale Nederlandse tarief. Uitzondering is het terugbellen naar een vreemd buitenlands nummer. Dat kan wel veel geld kosten maar daar gaat het hier niet over. Natuurlijk moet je vreemde bellers niet je bankgegevens, wachtwoorden en andere informatie geven.

Het nummer was van een onschuldige persoon maar is inmiddels door de provider ingetrokken. Daarmee komen we op het volgende punt: er zijn heel veel berichten met nummers, sommige clickbait-sites houden hele lijsten bij. Echte criminelen wisselen vaak van nummer, dus het onthouden van al die nummer is zinloos en bovendien is ook wel eens iemand de dupe die er niets mee te maken heeft.

De tip om allerlei nummers die toegeschreven worden aan criminelen (en specifiek +0641216011) in je telefoon te zetten is nutteloos. Wat in dit geval erg is: de opsteller weet dat. Hij is in de reacties gewezen op deze hoax.

Advies

Deel het nepbericht over dure telefoontjes niet. Het nummer klopt niet, de informatie is onjuist en de tip nutteloos.

Meer lezen / bronnen

//www.facebook.com/janjaap.hamdorff/posts/1373401119408723
//radar.avrotros.nl/nieuws/detail/trap-…-0641216011/

Tip: waarschuwingen voor telefoontjes van mensen die zich voordoen als medewerkers van Microsoft zijn echt: //www.politie.nl/themas/microsoft-techscam.html