Vissers uit Goedereede hebben op de Noordzee een bruinvis met twee koppen gevangen

ROTTERDAM – Vissers uit Goedereede hebben op de Noordzee een bruinvis met twee koppen gevangen. Het dier was nog jong, zegt visser Hank Tanis.

 

„Ik schat ’m zo’n halve meter lang bij een gewicht van ongeveer vier kilo. Een jong exemplaar dus, maar was geen lang leven beschoren”, aldus Tanis tegen Visserijnieuws.nl.

Dode Siamese bruinvis: uniek

6 uur geleden

STELLENDAM – De bemanning van de GO 9 wist niet wat ze zag toen maandagochtend vroeg de kuil na de eerste trek geleegd werd. Er zat volgens opvarende Henk Tanis al lang geen leven meer in, maar het was wel de moeite waard om het eens goed te bekijken. Het bleek een bruinvis met twee koppen te zijn. De buik was al een beetje geel gekleurd, wat er volgens Henk op duidde dat-ie een tijdje dood was. De GO 9 ving het bijzondere exemplaar even bezuiden de Eurogeul. ,,Ik schat ‘m zo’n halve meter lang bij een gewicht van ongeveer vier kilo. Een jong exemplaar dus, maar geen lang leven beschoren’’, aldus Tanis.

De bemanning heeft het dode exemplaar weer overboord gegooid, omdat ze huiverig is voor bekeuringen en niet exact weet wat wel en niet toegestaan is. Aanvoeren is verboden, maar dit dode exemplaar hadden ze wellicht aan kunnen melden bij een onderzoeksinstituut of bij Naturalis in Leiden. Belangstellenden uit de hoek van de wetenschap zullen het moeten doen met de foto’s die Henk heeft gemaakt. De wetenschap is ook in het bezit van de foto’s en rept over een unieke bruinvis.

De vissers van de kotter GO9 hebben de Siamese bruinvis overboord gegooid, omdat ze bang waren voor een bekeuring voor het aan land brengen van bijvangst. Dat had volgens het reddingsteam niet gehoeven, als ze het kadaver hadden aangemeld bij een onderzoeksinstituut. Wetenschappers spreken van een unieke vangst.